Сферата на услугите - най-силно засегната от несигурната икономическа среда

Мениджърите в промишлеността са най-оптимистично настроени като в сектора показателят нараства с 2.4 пункта

Сферата на услугите се оказа най-силно засегната от несигурната икономическа сред, сочат данни на Националния статистически институт. Общият показател за бизнес климата се повишава с 1.2 пункта спрямо януари, когато покачването беше с 3.8 пункта.  Данните за февруари се дължат на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността, строителството и търговията на дребно. Мениджърите в промишлеността са най-оптимистично настроени като в сектора показателят нараства с 2.4 пункта.

Това се дължи на благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Настоящата производствена активност обаче се оценява като леко намалена, докато в очакванията за дейността в отрасъла през следващите три месеца се наблюдава известно подобрение, посочват от НСИ. Основните пречки за развитие на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната, посочени съответно от 55.9 и 28.1% от предприятията. Не се очакват промени в цените на промишлената продукция през следващите три месеца.

Оценките на мениджърите в търговията на дребно са положителни за следващите шест месеца, поради което показателят за бизнес климата в тази сфера се повишава спрямо януари с 2.3 пункта.
Същевременно и прогнозите им за обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца се подобряват.  Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават най-сериозните пречки за развитието на дейността в отрасъла.

По-умерен е оптимизмът на мениджърите в строителството за бизнеса им през следващите шест месеца, поради което показателят се повишава с 1.8 пункта. Прогнозите им за строителната активност през следващите три месеца са също по-оптимистични, като анкетата отчита и намаление на броя на клиентите със закъснения в плащанията.

Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла, продължава да бъде свързан с несигурната икономическа среда, макар през последния месец да се наблюдава намаление на негативното му влияние. На второ и трето място са факторите "финансови проблеми" и "конкуренция в бранша".

За разлика от останалите три сектора съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 3 пункта, което се дължи на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им за настоящото търсене на услуги са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват. Най-сериозният фактор, затрудняващ дейността на предприятията, продължава да е несигурната икономическа среда, чието отрицателно въздействие се засилва през последния месец. На заден план остават факторите "конкуренция в бранша" и "недостатъчно търсене".