​Стоян Александров: Не е опасно взимането на нов дълг, а навлизането в дефлация

Държавата да пусне част от книжата на вътрешния пазар – ще инвестират и фирми и граждани

Този път беше приета бюджетна прогноза за следващите три години, и в тази прогноза дефицитът за тази година е 3%, 3,5% за следващата и 2% през 2017 г. Именно въз основа на тези прогнози трябва да бъде емитиран дълг от 6 млрд. Другата част от заема от 16 млрд лв., който иска да вземе правителството е предназначен за връщането на стар дълг, на който сега му идва падежа. Тези прости сметки изложи по Нова ТВ банкерът Стоян Александров, защитавайки исканията на финансовия министър Владислав Горанов.

Положителното е, че сега нов дълг можем да вземем на по-ниска цена и това е благоприятно за нас. Ние включително можем да рефинансираме стар дълг, дори и сега да не му е падежът с нов заем, получен при по-ниски лихви, обясни банкерът. Той успокои, че, ако парламентът не ратифицира заема, държавата няма да фалира, но обществото ще се плати висока цена - намаляване на пенсии, ограничаване на бюджета, ограничаване на социалните програми. Финансистът попита риторично политиците, които сега скачат срещу заема, защо не са направили и приели бюджет с излишък, тогава нямаше да търсим заеми сега.

Добре е финансовото министерство и правителството да помислят част от дълга да се емитира на вътрешния пазар. Инвеститорите са уплашени сега да държат парите си в банки и ако държавата даде по-високи лихвени проценти на книжата по този дълг, не само компании, но и граждани могат да инвестират в тях. Проблемъте пред икономиката ни сега е задаващата се дефлация. Не е страшен дългът, а къде ще ги вложим тези средства и как ще ги инвестираме, риторично попита банкерът. Той не скри и опасенията си, че ГЕРБ има склонност да харчи, но и че хората, които скачат против нов дълг чакат коледни и великденски надбавки, а при бюджетен дефицит това няма как да стане.