80% от домакинствата живеят с доходи под необходимите за издръжка

За да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходи на едно четиричленно семейство трябва са около 2247 лв.

80% от домакинствата живеят с доходи под необходимите. Това анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Според данните издръжката на едно 4-членно домакинство (2 възрастни с 2 деца) в края на миналата година е струвала 2247 лева, което е с 0,1 процент по-скъпо спрямо предходното тримесечие, но с 0,6 процента по-евтино на годишна база. Според данните на НСИ средномесечният общ доход на лице от домакинство през третото тримесечие на 2014 г. достига средно около 398 лв., което представлява 70,9% от необходимите средства за издръжка на живота.

За да покрива задължителните си разходи за образование, здравеопазване и жилище и да се храни съобразно необходимите норми, месечните доходи на домакинството трябва са около 2247 лв.

Интересното тази година е, че за първи път в 25-годишната история на периодичните изследвания се наблюдава средногодишно намаление. Основните фактори за това са намалението на цените на електроенергията на три пъти от началото на 2013 г. и поевтиняването на горивата, понижението на цените на захарта, маслодайния слънчоглед и олиото на международните борси, продължаващата слаба инфлация в страните от ЕС, както и плахото нарастване на крайното индивидуално потребление.

Запазва се тенденцията, наложила се вече втора година, около 80% от домакинствата в страната да живеят с общ доход на 1 лице под необходимите средства за издръжка на живота. Повече от половината са домакинствата с доход на лице до минималната работна заплата (МРЗ) от 340 лева, а той представлява около 60% от необходимите средства за издръжка на живот, отчитат още от Института.

С общ доход на 1 лице от домакинството до размера на МРЗ (340 лв.) са 52,3% от домакинствата в страната (около 3,773 млн. лица). Наблюдава се увеличение с 26% спрямо същия период на 2013 г., което основно се дължи на увеличаването на МРЗ от началото на 2014 г. Домакинствата с общ доход на 1 лице над издръжката на живот (562 лв.) са около 19,3%, което представлява около 1,392 млн. лица.