Трафик на имитиращи храни от ЕС носи печалба колкото от наркотици

В България има цехове, които купуват сертификат *произведено в Европа* и фалшивата стока влиза в най-големите вериги магазини, сигнализира председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев

От 15 февруари трябва да започне ваксинация на животните срещу болестта "син език". Ако това не бъде осигурено, месо- и млекопроизводители ще си осигурят сами ваксините, но ще започнат протести, от следващата седмица, с митинги всяка сряда пред Министерския съвет, категорично заяви в предаването "12+3" на БНР председателят на Сдружението на месо- и млекопроизводителите Танчо Колев.

"Ембаргото, което Русия наложи, доведе до драстичен спад на изкупните цени на млякото, под себестойността, с 14 стотинки сме на загуба", обясни той. Според него в България, от Европа, навлизат много имитиращи продукти със сертификат "произведено в ЕС" и никой не ги проверява на границата, Агенцията по храните не си върши работата както трябва! Необходим е контрол още на границата! Ако направим акция за храните, които влизат в България, един или няколко ТИР-а носят печалба колкото от наркотици. Обвързани са много корумпирани служители и затова не се пресича този трафик! Всеки си плаща такса "спокойствие" и не го проверяват

Той подкрепи твърденията си с факта, че имало ТИР-ове, които влизат само да подпишат митническа декларация, "никой не ги обмитява, даже нашите цехове тук произвеждат имитираща продукция. Много са такива цехове, които купуват сертификат "произведено в Европа", влизат в най-големите вериги магазини, подбиват цената на качествените стоки. Никъде в Европа истинска продукция няма такива ниски цени като тук – кашкавал за 4 лева. Къде е Агенцията по храните да го изследва?! Не сме спрели да подаваме сигнали, но реакция няма! Мафията е в държавата!", не спря да се възмущава Танчо Колев.

Като председател на Сдружението на месо- и млекопроизводителите, той предупреди, че ваксината срещу болестта "син език" все още не е доставена, а до края на февруари тя трябва да бъде поставена на животните. Държавата е обявила обществена поръчка, която се обжалва, процедурата се бави и това създава риск за поредна тежка година за животновъдството.