Бундесбанк: Ако спасителната програма за Гърция спре, това ще е катастрофа

Водещ банкер категорично отхвърли възможността централните банки от Евросистемата да участват в каквото и да е нова обезценка на притежаваните от тях гръцки държавни облигации

Ако спасителната програма за Гърция спре, това ще е катастрофа, която ще постави под риск финансовата система на страната. Това заяви членът на Управителния съвет на Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от в. "Ханделсблат". Той категорично отхвърли възможността централните банки от Евросистемата да участват в каквото и да е нова обезценка на притежаваните от тях гръцки държавни облигации. 

Нагел обясни, че гръцките банки могат да загубят достъпа си до финансиране от Европейската централна банка, ако новото правителство вземе решение да прекрати едностранно настоящата спасителна финансова програма, която на този етап трябва да приключи на 28-и февруари след нейното двумесечно удължаване, постигнато с посредничеството на бившия премиер на Гърция Андонис Самарас.

Относно скорошното решение на ЕЦБ да стартира програма за покупки на държавни еврооблигации за над 1 трлн. евро, което беше взето само три дни преди изборите в Гърция, спечелени от СИРИЗА и нейния лидер и нов премиер на страната Ципрас, Йоахим Нагел подчерта, че не са били обсъждани политическите измерения на програмата.

„Самите централни банки от Евросистемата трябва да се освободят от политическите последици при взиманите решения. Сигнализиращият ефект не следва да се тълкува политически и не трябва да доведе до забавяне на необходимите реформи”, каза той в заключение.