Св. Малинов: Влизаме в еврозоната най-рано след 5 години

Ще влезем в еврозоната най-рано след 5 години, а ефектът ще е по-голямо доверие в институциите

Ще влезем в еврозоната най-рано след 5 години, а ефектът ще е по-голямо доверие в институциите. Тази прогноза направи евродепутатът от Реформаторския блок Светослав Малинов в ефира на БНТ.

“Ако не беше кризата с КТБ, и сега нямаше да има смелост да се говори по тази тема. Досега нямахме консенсус, но неволята ни научи, че е по-добре да бъдем част от еврозоната“, смята той и изброи някои от предимствата като по-голяма стабилност, по-ниски лихви по кредитите и европейски гаранции за влоговете в банките.

„Когато още преди 8 години българските политици заговориха за това, трябваше да отговарят на въпроси като: колко ще струва кафето, какво ще стане с пенсиите. Ще минат още 5 или 6 години, преди България да се изправи пред членство. Това ще означава по-голямо доверие от чуждите инвеститори и по-голямо доверие в нашите институции и банки от страна на българските граждани“, обясни Малинов.

„Когато говорим за предотвратяването на тероризма и екстремизма, образованието е особено важно – гражданско образование и утвърждаване на демократичните ценности. Да не се позволи да израснат в рамките на ЕС хора, склонни към тероризъм и насилие“, препоръча той.

Във връзка с намерението на ДПС да предизвика вот на недоверие Светослав Малинов заяви, че идеята е неудачна за опозицията в България. „Реформаторите застават зад Петър Москов. Всички виждат огромното желание на министъра да реформира здравеопазването, има и подкрепа отвътре – от страна на медиците в Спешната помощ“, каза евродепутатът в заключение.