Москва настоява да й се издадат разрешителни за морската част на "Южен поток"

Разговорът между българския министър Теменужка Петкова и колегата й от Русия е на фона на скорошното решение за спиране на проекта през България

Министърът на икономиката на Русия Александър Новак е настоял българската страна да издаде в оптимални срокове всички необходими разрешителни за изграждането на морската част на газопровода "Южен поток". Това съобщи пресцентърът на българското министерство.

Позицията, което е изразена от българския министър Теменужка Петкова е, че този процес е в ход и част от документите вече са издадени, а за друга в момента вървят административни процедури и предстои издаването им в близко бъдеще.

Разговорът на фона на обявеното от руския президент Владимир Путин още в началото на декември спиране на проекта и пренасочване на тръбата към Турция. Днес руски медии информират, че компанията South Stream Transportation дори е замразила доставките на тръби за газопровода.

В хода на телефонния разговор Теменужка Петкова е съобщила на Александър Новак, че България досега не е уведомена официално има ли промяна в позицията на Русия спрямо проекта. Тя го е информирала и за идеята да се създаде газов разпределителен център във Варна, където морската тръба излиза на сушата.

Руският министър е отговорил, че Русия не е получила официално предложение от Европейската комисия за обсъждане на газов хъб на територията на България, но ако го получи, е готова да го разгледа.