​Овчаров: За България „Южен поток“ приключи, използваха го за натиск срещу Русия

Фирми близки до бивши правителства се облагодетелстваха от проекта

Проектът “Южен поток” с участието на България е приключил. Това обяви категорично по БНТ един от най-големите радетели на проекта Румен Овчаров, бивш енергиен министър в две червени правителства.

Той ще заобиколи страната ни, дори да има “Южен поток”. Много се бъркаше в “Южен поток” през последните години, той беше използван като разменна монета, беше използван като средство за натиск върху Русия, “Южен поток” беше разглеждан от някои от предишните правителства като средство за директно обогатяване на близки до тях фирми и се получи това, което всички очаквахме и се превърнахме “в център на кръгово движение, през който никой не минава”, каза Овчаров.

Той коментира и развитието на проекта в миналото.

Идеята за създаването на проекта “Южен поток” не беше да се заобиколи Украйна, идеята беше да се направи алтернативно или конкурентно трасе на съществуващия проект “Набуко”, отбеляза бившият министър на икономиката и енергетиката

Още през 98-ма година, когато се водеха тежките преговори с Русия, голяма бройка експерти твърдяха, че България е незаобиколим фактор. Оказа се, че след 3 години беше построен “Син поток” и то с български пари, отбеляза Румен Овчаров.

Много правителства имат вина за сегашното положение и това на Орешарски, и на Бойко Борисов, защото още в самото инвестиционно предложение, подписано преди 2 години, няма конкретни параметри за това какво ще получава страната ни от проекта “Южен поток”.