​Одиторът KPMG проспал сериозни пропуски в счетоводните документи на КТБ

Проверяващите не са уведомили банковия надзор за засечените проблеми

"Ангажиментите за независим финансов одит на годишните финансови отчети на "Корпоративна търговска банка" АД от страна на KPMG са изпълнени при наличието на съществени пропуски и несъответствия спрямо изискванията на Международните одиторски стандарти във връзка с кредитната дейност на банката". Това се казва в заключение по разследването проведено от екип на Комисията по надзор на регистрираните одитори, публикувано на страницата на организацията.

"Всички констатирани от одитора факти и обстоятелства, удостоверяващи наличието на съществени пропуски във функционирането на вътрешния контрол, както и индикиращи евентуални измами е следвало да бъдат по-конкретно и изчерпателно докладвани на надзорните органи", се казва в заключението.

Констатираните от одитора слабости, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама.

Одиторът не е взел под внимание възможностите за пренебрегване на вътрешния контрол и да отчита факта, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама", се казва още в становището.

Комисията се е самосезирала по този проблем на 25 юни, малко след затварянето на КТБ, и е проверявала няколко основни проблема в работата на KPMG: структура на кредитния портфейл на банката, повишения кредитен риск в резултат на концентрация на кредити, отпускани на кредитополучатели – свързани лица помежду си.

"Проверката е била и за това доколко са били видни индикатори за измама, защото, ако има такива, одиторът е длъжен да ги анализира, да оцени тяхното влияние и да сезира надзорния орган, както и одитния комитет на банката", коментира преди време в интервю за Faktor. bg Ваня Донева, председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори.

Законът предвижда, при установени нарушения, максимална санкция за одиторското предприятие 20 хил. лв., както и временно отнемане (суспендиране) на KPMG или на одитора, извършил одита.

Преди дни КПНРО отне за две години правото за упражняване на одиторска дейност на Николай Орешаров, който едновременно е бил член на одитния комитет на КТБ и е одитирал фирми-кредитополучатели на банката.

Комисията проверява работата на одиторите на над 1000 компании, които са от обществен интерес в областта на енергетиката, водоснабдяването, телекомуникационните услуги, финансовия сектор, пенсионните и застрахователните дружества.

В България в момента са регистрирани над 700 одитори, но не е ясно колко от тях одитират компаниите от обществен интерес, защото всяка година този брой се мени.

В казуса с KPMG е ясно, че годишно компанията одитира отчетите на над 600 компании.

През тази година комисията се е самосезирала по три казуса, два от които са свързани с КТБ.