НСИ: Продължава спадът при производството на електричество

От газовите находища през септември са добити едва 11 млн. куб. метра газ.Tова е с малко над 52% по-ниско спрямо миналия септември, показват данните

За втори пореден месец продължава спадът при производството на електричество. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

От разчетите става ясно, че в страната са произведени 3,47 хил. гигаватчаса електроенергия, което е с 5,7% по-малко спрямо август и с 3,3% по-малко спрямо септември 2013 година. От газовите находища през септември са добити едва 11 млн. куб. метра газ. Това е с малко над 52% по-ниско спрямо миналия септември. Спрямо август понижението е в рамките на малко над 8 на сто. През минали години средният добив се движеше в рамките на 20-25 млн. куб. метра газ.

По-голямата част от електричеството е реализирана на вътрешния пазар – общо 2,41 хил. гигаватчаса. Доставките на електричество също намаляват, но само на месечна база - с 4,8%. Спрямо миналия септември има увеличение от 0,9 на сто, показват още данните. Статистиката отчита и продължаващо свиване на местния добив на природен газ. Тенденцията се наблюдава от май насам, като обясненията са технически проблеми на "Петрокелтик".

Въпреки това вносът на природен газ се увеличава – със 7,1% на месечна база до 166 млн. куб. метра. На годишна база има ръст от 1,8%, свързан и с наредбата на служебното правителство за нагнетяване на повече количества природен газ в хранилището „Чирен“ във връзка с опасенията за нова газова криза в Европа. През септември НСИ отчита още и увеличен добив на твърди горива – с 9,8% на месечна база до 2,7 млн. тона. Спрямо септември 2013 година има слабо понижение в рамките на 0,5 на сто.

Подобна е тенденцията и спрямо доставките на твърди горива през септември, когато са били доставени общо 2,87 млн. тона твърди горива. Спрямо август това представлява увеличение от 9,4 на сто, но на годишна база има намаление от 1,1%.