10 риска пред бюджета догодина

Повечето са свързани с евентуалното неизпълнение на приходите

Десет риска стоят пред изпълнението на бюджета за 2015 г., пише "Труд". Това става ясно от актуализирания вариант на средносрочната бюджетна прогноза до 2017 г.
Повечето са свързани с евентуалното неизпълнение на приходите. Затова и според експертите на финансовото министерство постъпленията трябва да се планират по-предпазливо. През 2015 г. се очаква те да са над 24 млрд. лв. От финансовото министерство посочват, че корпоративните и подоходните данъци обикновено силно зависят от икономическата активност, затова приходите от тях трябва да се планират по-консервативно.

Друг вътрешен риск е възникването на непредвидени разходи. За това се налага да се определят тавани за поемането на задължения от министерства и агенции. Опасност пред изпълнението на бюджета може да бъде и евентуалното нарастване на безработицата, особено сред младежите. Според прогнозата безработицата сред младите трябва да бъде сведена до 25,2% през 2015 г.

Риск представляват и дефицитите по бюджетите на държавните предприятия и отделните министерства. Трябва да се имат предвид и нарастващите разходи за пенсии.

Външните опасности пред бюджета са 3. Основната е забавянето на възстановяването на икономиката на ЕС, което може допълнително да затрудни събираемостта на приходите.

Колебанията на цените на петрола пък оказват влияние върху инфлацията, икономическия растеж и заетостта у нас, които влияят на приходите. Според прогнозата цената на петрола през 2015 г. ще падне до 91 долара за барел спрямо близо 100 долара през тази година.

Третият външен риск е свързан с потенциалното разрастване на конфликта в Украйна. Кризата там вече оказа негативно влияние върху европейските пазари.