България ще получи само 6% от заявените средства за бедстващите райони

Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в министерството и това трябва да стане до 20 декември, заяви министър Лиляна Павлова

България ще получи само 6% от заявените 300 млн.евро от фонд "Солидарност" или близо 10,5 млн. евро. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във Варна на съвместна пресконференция с министъра на спорта Красен Кралев и кмета на града Иван Портних. 32 млрд. лв. са средствата, които България може да получи до 2020 г. по новите оперативни програми в програмния период 2014 - 2020.

"Първи и основен приоритет ни е създаването на специално звено в министерството и това трябва да стане до 20 декември", заяви Павлова и обясни, че целта на фонда е да подкрепи всички общини, които пострадаха от природните бедствия тази година.

"Предстои да бъдат разработени правила за работа на фонда и звеното да бъде одобрено от Европейския парламент. Успоредно с изчакването на одобрението на фонда ще работим с общините по приоритизирането и прецизирането на проектите", увери регионалният министър. Между подадените проекти за Варна са двата отводнителни канала в Аспарухово.

„Като част от основните приоритети и като регион, към който имаме основни ангажименти, които ще изпълним, безспорно е изграждането на автомагистрала "Хемус", заяви министърът. "Имаше много интерпретации по тази тема, уверявам ви - автомагистрала ще има", категорична беше Лиляна Павлова. Тя посочи още, че при посещението й в Брюксел са научили, че магистралата не е предвидена за финансиране с европейски фондове.

"С европейски средства ще довършим автомагистрала "Струма" по трите й ЛОТ-а, а със спестените средства от търгове ще строим част от "Хемус", обясни Лиляна Павлова. Правителството е взело решение на този етап да не чака спестявания, а да стартират строителството на северната магистрала със средства от бюджета и то още от следващата година. Още догодина първите два ЛОТ-а или 60 км от Ябланица до Ловеч ще бъдат стартирани. Индикативната им стойност е 185 млн. евро. "Имаме твърдото намерение да довършим и Шумен-Белокопитово", посочи строителният министър. 

Павлова обясни, че строителството на този участък е било обезпечено със средства, заделени със специално правителствено решение през март 2013 г. "Впоследствие тези пари са били пренасочени към други проекти и досега са разплатени едва 5 млн. лв. А всъщност са необходими 40 млн. лв., за които ще търсим външно финансиране", допълни тя. Следващият приоритет ще е създаването на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилища.