Петър Ганев: Проектобюджет 2015 показва липса на реформи

Според Петър Ганев бюджетът е трябвало да бъде по-амбициозен с по-смели промени

Проектобюджет 2015 показва липса на реформи и тенденция към задлъжняване на страната ни. Това заяви Петър Ганев, икономист в Института за пазарна икономика по повод актуализацията на бюджета пред БНР.

Според него догодина трябва да се намери вариант за допълнително свиване на разходите. „Прави впечатление, че и през следващите години икономиката ни ще върви с много бавни, почти незначителни темпове нагоре, което със сигурност няма да доведе до подобряване на живота ни” коментира Ганев.

„Без много изненади, с продължаване на някои негативи, които вече знаем, а именно, че дефицитът е доста голям за 2014-а година с актуализацията на бюджета, над 3-те процента, и всъщност бюджетът за следващата година е тази средносрочна рамка до 2017-а предвиждат едно поетапно смъкване на дефицита, но първо на 3–2,5–2%, т.е. ние чак през 2017-а година ще влезем в собственото си ограничение в Закона за публичните финанси от 2% дефицит. Макар този проектобюджет да е в известна степен консервативен – няма ги тези оптимистични очаквания за милиарди нови приходи, но можеше да бъде малко по-амбициозен, особено що се касае до разходната част” обяснява финансистът.

Той обясни, че вижда две новости. Едната е, че регионалната програма се закрива, което, според него е до голяма степен е политическо харчене на пари. Като друг акцент той отбеляза покачването на възрастта за пенсиониране от следващата година. Според мен обстоятелствата в икономически и финансов план изискват да има по-големи и по-смели промени. „Това е бюджет, който по-скоро връща към едно познато статукво, не предлага нещо ново, което да промени средата към по-добро.” смята той.

Според него има тенденция на задлъжняване. „Вече имаме 7 години на бюджетен дефицит – от 2009-а до 2015-а, ако този бюджет се приеме, с прогнозата 2016-2017 също да сме в дефицит. Вървим убедително към 10 години, в които сме само на минус.” заключва той. Петър Ганев коментира и увеличаването на ставката и разширяването на обхвата на данък "лихва": „Не мисля, че си струва самият данък. Неговата конкретната ставка и бюджетната цел да съберем някакви пари чрез този данък е по-маловажна от това да имаме стабилни банки и хората да държат парите си в банковата система.”