Актуализацията на Бюджета мина на второ четене

​Парламентът прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 година.

Решено беше Министерският съвет да може да предприема действия за подготовка поемането на външен държавен дълг, включително чрез емисии на държавни ценни книжа на международните пазари, както и на средносрочна програма за емитиране на дълг на международните капиталови пазари при условие за последваща ратификация през 2015 г.

Министерският съвет ще може да предоставя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките заеми от централния бюджет до два млрд. лв. обезпечени с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски.

При банки, обявени в несъстоятелност, наличните към датата на обявяване в несъстоятелност на съответната банка средства по сметки и депозити на бюджетните организации, подлежащи на обезпечаване съгласно Закона за публичните финанси, се трансформират във вземане на Министерството на финансите и се възстановяват на бюджетните организации в левове за сметка на средства на централния бюджет в БНБ.

Средствата ще се възстановяват на бюджетните организации за сметка на централния бюджет чрез съответните първостепенни разпоредители с бюджет.

В случай че средства на бюджетна организация са съхранявани по обособени банкови сметки за средствата от ЕС, възстановените пари по бюджета на бюджетната организация се прехвърлят по съответните сметки за средствата от ЕС в обслужващите банки.

Чрез законопроекта за изменение на Закона за държавния бюджет за тази година, депутатите направиха промени и в Закона за банковата несъстоятелност, отнасящи се за сделките по прихващания в КТБ.