Изплащат гарантираните влогове в КТБ до 5 години

Тегленето на парите в брой - само по предварителна заявка и плащане на такса

255 000 са вложителите с гарантирани депозити в КТБ, като парите им възлизат на 3,6 милиарда лева, които ще бъдат осигурени в клоновете на деветте обслужващи банки.

Това обяви новият председател на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, цитиран от БНР. Въпреки първоначалните намерения поне в първите събота и неделя след началото на изплащането клоновете да работят извънредно, това няма да се случи по технически причини, обясни Миленков.

Той апелира към вложителите да не се струпват пред банките още на 4 декември, когато започва изплащането, за да се избегне напрежение.

"Изплащането на гарантираните влогове в КТБ ще продължи 5 години. Ако вложителят иска да вземе парите си в брой, трябва да има предвид, че това ще става след като се обади няколко дни предварително в банката и освен това няма да бъде безплатно.

За изтегляне на суми до 3 хиляди лева таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата тя нараства, като за най-големите суми се изисква и предварителна заявка. Не съветваме хората да теглят големи суми в брой, чисто от гледна точка на сигурността им. По-добре да оперират през банките.

До 10 хиляди лева първата транзакция е безплатна, независимо дали вложителят реши да си открие сметка в обслужващата банка, или да направи превод в сметка на друга финансова институция. Над тази сума обаче преводът ще струва 12 лева. Радослав Миленков обяви и какво може да направи вложителят, ако се окаже, че сумата е по-малка от очакванията му:

Той може да оспори сумата, която има да получава, пред квесторите и впоследствие синдиците на КТБ в едногодишен срок, като представи доказателства за своите твърдения. Съответно квесторите или впоследствие синдиците са длъжни да се произнесат по така направеното възражение в 7-дневен срок.

Ако някой не може да отиде лично в банката, трябва да даде нотариално заверено пълномощно на свой представител. Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в български лева по курса от 4 декември, независимо кога собствениците им ще решат да се разпоредят с тях.