Левон Хампарцумян: КТБ изкривяваше пазара, беше вредна за бизнеса

Банкерите очакват лихвите по депозитите през 2015 година да започнат да падат

Корпоративна търговска банка (КТБ) изкривяваше пазара по повече от един начин. Имам обосновани съмнения, че бизнесът, който се е водил в тази банка, е в тотален разрез с добрите банкови практики. В този смисъл изчезването на КТБ от пазара като банка ще се отрази позитивно на икономиката.

Това обяви Левон Хампарцумян, председател на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, който днес бе модератор във втората годишна конференция "Банките и бизнесът". Банкерът прогнозира, че пазарът на кредити след случая с КТБ няма да се влоши, а напротив - ще се подобри. 

"В края на юни имаше криминална атака към Първа инвестиционна банка, но тя беше преодоляна”, заяви Чавдар Златев, член на УС на банката.

Очакванията ни са лихвите по депозитите през 2015 година да падат, казаха банкери.

„Абстрахирайки се от КТБ, тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева във всички други банки. Това означава, че хората и бизнесът имат доверието в банките. Ръстът на сумата на депозитите създава проблем на банките от гледна точка на доходността, защото не успяваме да абсорбираме този ръст на депозити в кредити. Основен проблем пред банковия сектор е преодоляване на чувството за несигурност в обществото, което спира търсенето на кредити”, посочиха участници в конференцията.

През следващата година се очаква ръст на кредитите с 4%. Според анализи на една от банките се повишава политическата стабилност и през следващата година се очаква ръст на БВП, намаляване на безработицата и малка инфлация, която да смени дефлацията от тази година.

Според банкерите пазарът на недвижими имоти вече е ударил дъното и се наблюдават признаци за повишаване на цените на имотите в някои сегменти на пазара.