КНСБ настоява за 400 лв. минимална заплата от догодина

КНСБ е против наливането на дълг в банковата система, но не е против взимането на заем

400 лева минимална работна заплата от 1 януари 2015 година . За това настояват от КНСБ и според тях това е постижимо и реалистично. Това съобщи Пламен Димитров, който представи предложенията на синдикатите към новия кабинет.

„В центъра на всички политики на новото правителство трябва да бъде плавното, но гарантирано увеличение на доходите, справедливата оценка на труда и неговото заплащане. Дошло е времето за промяна в политиката по доходите, задавана от властта.” смятат от синдиката. От КНСБ смятат, че тази мярка ще придвижи нагоре и останалите работни заплати. Пламен Димитров обяви категорично, че подобна политика на повишаване на доходите няма алтернатива и основната причина за това е дефлацията. „Икономиката ни бавно и устойчиво върви надолу, 15 месеца сме в дефлация” обясни той и добави, че редица икономисти от неолиберални институти премълчават тази тема. "За нас дефлацията е по-опасна дори от хиперинфлацията от 1997 година", заяви той.

Не виждаме в декларацията на кабинета нова политика по доходите, но се надяваме да ги видим в управленската програма, която се изготвя в момента, каза Димитров и обяви, че поради тази причина от КНСБ представят в този моменти своите виждания и предложения. Той обяви, че синдикатите са готови да връчат пакет от изменения в няколко закона, с които да бъде гарантирано, че формирането на цената на труда и нейното заплащане ще са гарантирани от закона.

Необходима по-справедлива оценка на труда и стимулиране на колективното трудово договаряне от страна на държавата, смятат от синдиката. Трябва да бъде заложено поне 10% увеличение на средната работна заплата годишно, като икономиката ни позволява това, настоя Димитров. По думите му, в нормалните държави около 50-60% от БВП отива за съвкупно плащане към наемния труд, а в България този процент е под 40%.

"В икономиката става нещо лошо и това непременно трябва да се промени. Не защото хората са бедни, а защото дефлацията води до намаляване на производствените цени, ограничаване на работните места и до спирала, от която много трудно се излиза", каза Димитров. "Стартираме кампания за договаряне на по-високи заплати във всички предприятия, където КНСБ има синдикални организации", обяви той.

КНСБ е против наливането на дълг в банковата система, но не е против взимането на дългове. Те трябва да бъдат ориентирани към инвестиционното потребление, като страната се нуждае и от ново по-справедливо данъчно облагане и въвеждане на необлагаем минимум, каза още той. КНСБ предлага 10% данък за доходите до 10 минимални работни заплати и 15% данък за по-високите доходи.

Синдикатите са категорично против повишаване на пенсионната възраст от началото на 2015 година, но са готови на всякакви разговори за промени от 1 януари 2016 година, обяви Пламен Димитров. "Не сме размахали ножа, но размахваме пръст към политиците да чуят какво става в страната. Масово хората твърдят, че не могат да понесат увеличение на пенсионната възраст в този размер, в който се очаква. Има силна и радикална мотивация за протестни действия и реакция от цялото общество", предупреди Пламен Димитров.