​Хампарцумян: КТБ е мъртвец, само чудо може да я съживи

На банкерите ни дават награди, за да може друг да грее с отразена светлина

Икономическата логика е КТБ да отиде в несъстоятелност, а гарантираните влогове да се изплатят на всички вложители. Това обяви по Нова ТВ банкерът Левон Хампарцумян.

По думите му тези, които искат да спасят банката, трябва да бъдат попитани дали няма конфликт на интереси – някои може да очаква хонорари или други бонуси. Освен това не трябва да се забравя, че имаме закон, институционално отговорности и ако сме правова държава – трябва да следваме този закон. Ако пишем законите след нещо, което се е случило, това ще са декрети от времето на Ленин, коментира експертът решението на времената комисия в парламента да бъде направен опит за оздравяването на КТБ.

Представете си, че имате тежко болен, той е умрял в болницата, но няма да го погребем, а ще чакаме медицинско чудо, за да го съживят следващите 30 дни. Тоест, тези поправки в закона са направени с добри намерения, но се базират на предпоставки, които трудно се случват. Има процедури, които трябва да се направят, но няма как да се случат. Кое е по-скъпо – фалит или оздравяване, аз мисля, че вариантът със спасяването е несъстоятелен. Не може обаче вината за случилото се в КТБ да се хвърля само на Финансовия надзор. Защото в България има паралелни системи, които поддържат баланса в контрола на банковите институции и това са ДАНС, Банково разузнаване и пр. Очевидно тук става въпрос за срив в системите, а не на действието на някакви тъмни сили, които ще извлекат конкретни ползи за себе си. Но има едни сигурни печеливши – няколко адвокатски банкери, които ще защитават интереси на вложители и кредитополучателите на КТБ в съда, коментира Хампарцумен.

Банкерът изтъкна, че случаят с КТБ показва, че в единия край на банковата система има проблем, който трябва да се анализира много внимателно. След това трябва да се напишат новите правила, за да не се повторят подобни кризи. Освен това има директива на ЕС, която дава насоките как се процедира в случаи, в които имаме банки в такова състояние, в което е КТБ и ние трябва да се съобразим с нейното прилагане. Затова в решението на ГЕРБ и ДПС да оздравят банката виждам известна доза популизъм, каза още банкерът.

Шефът на "Булбанк" разкри още, че наградите, които дават на най-добър банкер или банка не го интересуват, нито се ласкае от тях.

На нас банкерите ни дават от време на време някаква награда, за да може други да греят с отразена светлина, призна с известна ирония Левон Хампарцумян.