"Булгаргаз" намалява с 50% доставките за топлофикациите

Проблемът ще се отрази най-сериозно на индустрията, но отражение за битовите абонати едва ли ще има

„Булгаргаз“ е изпратила писма до всички топлофикационни дружества, че от днес започва редуциране на доставките на природен газ, свързано с намалените количества, които страната ни получава от Украйна. Това съобщи зам.-председателят на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара Валентин Терзийски в ефира на БНТ.

Намалението ще бъде с 50% спрямо заявените количества от дружеството. „Намалението ще се отрази най-сериозно на индустрията – металургията, химическата промишленост и производството на стъкло, но отражение за битовите абонати едва ли ще има, защото те са защитени потребители”, експертът.

Според него има два основни проблема и единият е геополитически – кризата между Русия и Украйна, на който не можем да влияем пряко. От друга страна обаче стои финансовата криза у нас и в момента финансовите средства са „затворени“ в дружествата от структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

За да бъдат гарантирани доставките на алтернативно гориво, трябва да бъдат намерени свежи финансови средства, призова Терзийски.

„Това означава, че на фона на финансовия дефицит, който има в системата - енергийната и в частност топлофикационната, при намалените количества природен газ и невъзможността да се разполага с финансови средствата от произведената електрическа енергия, дружествата са изправени пред невъзможността за доставка на алтернативни горива“, категоричен беше експертът.

Преговорите между Русия, Украйна и ЕС, от вчера, все още не са довели до решение за обезпечаване на газовите доставки през зимния период. Вчера Министерството на икономиката и енергетиката официално съобщи, че има намаление на налягането в тръбата и страната не получава договорените количества. Енергийният министър Васил Щонов коментира обаче, че няма място за притеснения.

Терзийски посочи още, че най-благоприятният сценарий за тази зима е да бъдат обезпечени 4,5 млрд. долара за Украйна и тя да се разплати за доставките на газ с Русия. В този случай ще останат само вътрешните финансови проблеми за енергийната ни система. Най-лошият сценарий съчетава и двете заплахи.