Щонов алармира: Има проблем с доставките на газ от Русия

Проблемът се задълбочи от студа на Балканите и пускането на парното у нас

Има намаляване на доставките на природен газ, които пристигат по газопровода от Русия към България. Това стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов на брифинг в МС.

„Начинът, по който се разбира е т.нар. налягане на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара, а последната седмица се колебае между 30 и 35 бара. Важното обаче е, че това намаление на налягането и доставките, които България е заявила, не могат да се изпълнят на 100% и съответно получаваме по-малко газ от Русия“, обясни Щонов.

По думите му в момента това се компенсира чрез изтегляне на допълнителна газ от Чирен.

Вчера бе обявено, че операция на „Газпром“ за максимално зареждане на руските хранилища със синьо гориво е предизвикала намаляване на налягането по тръбите за България и Европа. Проблемът се задълбочи от студа на Балканите и пускането на парното у нас. Налягането се понижи до 34 бара при нормални 38-43 бара, коментира вицепремиерът Екатерина Захариева по време на енергиен форум в София. „И тази зима сме заплашени от спиране на доставките“, подчерта тя и добави, че за да се компенсира спада, държавата отвори резервите в хранилището „Чирен“. Оттам в понеделник са извадени 1,097 млн. куб. м, а до следобед - още около 600 хил. куб. м. Сега в склада има 481 млн. куб. м. При максимално възможния добив от 4-4,2 млн. куб. м на денонощие запасът ще свърши за 4 месеца. Максималният капацитет на „Чирен“ е 550 млн. куб. м.