​Ако оценката на одиторите е вярна – спасяването на КТБ е нон сенс

Има опасност не всички вложители да получат гарантираните влогове

Ако оценката е вярна – 13% обезпечение, тогава този доклад наистина трябва да отиде в прокуратурата. Но тъй като сега се запознаваме, имаше интересни казуси в тази посока – пари в чували, изчезнали досиета, пропуснати досиета от одиторите, трябва да бъдем по-внимателни. Това обяви по БНТ икономистът Емил Хъресв.

Той обясни, че тези 4.2 млрд., които определят като дупка в КТБ е всъщност необходима обезценка, тя отговаря на счетоводните стандарти, не е липса или дупка, както се твърди. Но при тези числа, обявени в доклада на одиторите, наистина няма шанс за оздравяване на банката. Има обаче и други основания, които са били причина да мислим за загуби около 2 мрлд. лева. Но в банковата сфера е така - разни хора, разни оценки, коментира експертът..

След 31 октомври БНБ ще премине към фалит на КТБ. Двадесет дни след това всички вложители с влогове до 100 000 евро ще трябва да си получат парите от Фонда за гарантиране на кредитите. Проблемът е обаче в това, че там има недостиг от 1.6 мрлд., което ще направи невъзможно изплащането на всички гарантирани влогове.