​ЕС чака решение за газа, Меркел зове да подкрепят Украйна

Днес в Брюксел започва поредната среща във формат ЕС-Украйна-Русия от преговорите за руските газови доставки през зимния сезон, на коятосе очаква решението за зимните доставки на газ от Русия. Меркел призова съюзниците на Киев да му помогнат да изплати газовия си дълг към Русия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в Братислава, че съюзниците на Киев трябва да помогнат на Украйна да плати газовия си дълг към Русия.

Така, съобщи АФП, Меркел отговори на словашкия премиер Роберт Фицо, който на съвместна пресконференция заяви, че е против да се оказва финансова помощ на Украйна.

Според германския канцлер "всеки трябва да даде своя принос, Словакия също. Сега търсим решение, все още го нямаме, а зимата вече идва".

Меркел подчерта необходимостта да бъде постигнато споразумение между Украйна, ЕС и Русия по решение, което "би позволило да се стабилизират газовите доставки тази зима".

Киев и ЕС очакват днес в Брюксел да бъде подписано междинно споразумение с Русия за доставките на руски газ в Украйна и транзитирането към Европа през зимата, според украинската държавна компания Нафтогаз.

Това е обща позиция на Киев и ЕС, съгласувана на преговорите вчера в Киев между еврокомисаря за енергетиката Гюнтер Йотингер и високопоставени украински представители в навечерието на министерска среща в Брюксел, посветена на уреждането на руско-украинския газов конфликт.

В белгийската столица днес започва поредната среща във формат ЕС-Украйна-Русия от преговорите за руските газови доставки през зимния сезон.