​Експерт: Всички варианти извън ликвидация за КТБ вече са само на теория

Най-добрият вариант за КТБ беше тя да бъде оздравена, но към днешна дата всички варианти извън ликвидация остават само на теория. Това коментира в ефира на България Он Ер Кирил Григоров от Българската агенция за кредитен рейтинг.

Той смята, че най-вероятният сценарий сега за банката е лицензът й да бъде отнет и да започне процедура по несъстоятелност.

"В момента, в който бъде обявена дупката в капитала на КТБ, е редно да бъдат поканени акционерите и ако могат да запълнят тази дупка. Аз не съм оптимист, че това е възможно, ако акционерите имаха такива ликвидни средства, то биха реагирали много по-рано, за да решат проблемите на банката. От БНБ се твърдеше, че такава оферта официално не е постъпвала при тях и това се твърдеше, защото всички чакаха до момента БНБ да каже какво е реалното състояние в тази банка и е нормално акционерите да не могат да подготвят никаква оферта след като не е ясно как са оценили банката. Когато разсъждаваме трезво трябва да знаем, че каквото и да обяви БНБ, акционерите едва ли ще успеят да намерят финансови средства, че да възстановят банката." - коментира Григоров.

Най-вероятно гарантираните депозити ще бъдат изплатени, но въпросът е какво ще се случи, когато хората разберат, че банката ще бъде фалирана и фондът за гарантиране на влоговете ще остане без пари, попита Григоров. По негови думи Фондът няма да успее да покрие цялата сума и ще са нужни още около 1 млрд и половина, за да се изплатят гарантираната част от депозитите. Една голяма част от депозантите ще бъдат притеснени и ще търсят повече сигурност за депозитите си, допълни експертът. Според него новите рискове е да има нова паника в банковата система, която може да доведе до ликвидна криза в други банки.