​Експерти: На България не са й нужни нови енергийни мощности

Козлодуй, Мариците и ВЕЦ-овете произвеждат достатъчно ток за страната

България не се нуждае от нови електроенергийни мощности. Това сочи прогноза за електроенергийния баланс на страната ни до 2025 г., изготвена от Лабораторията за управление на рисковете към Нов български университет.

Докладът беше представен по-рано днес от Иван Иванов - ръководител на експертния екип, на дискусия в сградата на Българската стопанска камара (БСК). Според авторите на доклада занапред вътрешното потребление на електроенергия ще намалява заради негативните демографски тенденции, провеждането на европейски политики за зелена енергия и енергийна ефективност.

Сред факторите, които определят развитието на електроенергийния пазар, Иванов посочи още разширяването на потреблението на природен газ, вследствие на конкурентната му цена, диверсификацията на доставчиците и увеличения местен добив. Както и въвеждането на интелигентни мрежи за пренос и разпределение, които ще оптимизират потреблението на електроенергия.

Цените на електрическата енергия ще растат, а износът й ще намалява, прогнозират експертите в доклада, информира БТА. Ръстът ще стане факт вследствие инвестициите в нови технологии и във връзка с европейското изискване за преход към нисковъглеродна икономика. Според Иванов ще има намаление на износа във връзка с въвеждането на общоевропейската енергийна система чрез проекта "Свързана Европа 2020", което ще направи част от генериращите мощности неконкурентоспособни, както на регионалния, така и на вътрешния пазар, поради тяхната технологична неефективност.

Прогнозата завърши със следните изводи: съществуващите към момента електропроизводствени мощности в България ще задоволяват напълно потребностите от електроенергия, които няма да бележат ръст, а напротив – ще намаляват спрямо настоящото си ниво. Големите мощности, които са с дълъг срок на експлоатация, ще осигуряват необходимата базова електроенергия. АЕЦ "Козлодуй" ще поддържа приемливо ниво на цената на произвежданата електроенергия, а централите в "Марица Изток" ще допринасят чрез използването на местна суровина за по-висока енергийна независимост на електропроизводството. Водните електроцентрали, соларните и вятърни паркове, както и когенерационните топлофикации ще осигуряват покритие и в най-натоварените сезони и часове, вкл. ще има достатъчно електроенергия за износ.