​Днес става ясен докладът на одиторите на КТБ

Лъсват „токсичните” кредити, раздадени от Цветан Василев

Днес, 20 октомври е крайният срок, който Българската народна банка (БНБ) даде на трите одиторски фирми за проверка на финансовото състояние на групата на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Банката е под специален надзор вече 4 месеца. Досега са ѝ правени два одита, а днес окончателно трябва да стане ясно колко от кредитите на трезора на Цветан Василев са изрядни и колко от тях спадат към групата на т. нар. "токсични" активи.

Докладът вече изтече в медиите, но със заличени числа, но се очаква БНБ да обяви дали капиталът на КТБ е отрицателен. Ако това се потвърди, Централната банка трябва да ѝ отнеме лиценза, според закона. От неофициалния доклад става ясно, че каквато и да е дупката в трезора, картината значително може да се промени заради договорите за прихващане, които се сключват в последния месец. Твърди се, че крупни играчи кешират милиони от сключени цесии за прихващане.

Гневни вложители пък протестират срещу тези задкулисни договорки и обвиняват квесторите, че само лапат пари, без да са свършили нищо съществено.

КТБ беше затворена на 20 юни. До 20 ноември ще се приемат предложения за оздравяването й.