Проф.Вучева: Нов държавен дълг от 4.5 млрд не е добро решение

Служебният кабинет трябва да се съсредоточи върху промени на чл. 55, 66 и 67 от Закона за бюджета, смята тя

4,5 млрд. лв. нов държавен дълг не го намирам за добро решение. Би трябвало единственото увеличение на дълга да прави следващото правителство, след като премисли каква част от този дълг е свързана с необходимост от попълване на фискалния резерв. Това каза по БНР бившият финансов министър проф. Христина Вучева.

Повод за коментара й е предстоящата  актуализацията на бюджета, подготвяна от служебния кабинет. Според нея приоритет трябва да бъде възстановяването на доверието в банковата система.

Времето е малко и това не е работа на служебния кабинет, но, ако те подготвят нещо, което би направило следващото правителство, според мен трябва да се съсредоточат да предложат само промени на чл. 55, 66 и 67 от Закона за бюджета, които биха решили донякъде и проблемите, свързани с набавяне на необходимите емисии пари за попълване на фискалния резерв, обясни проф. Вучева.

Според нея следващото правителство е най добре, ако преценят, че има такава потребност, тези 448 млн. да се насочат към конкретните министерства, които имат потребност и които защитят, че имат потребност от такива пари. Това е истинският бюджетен подход. Това е и изискването на новия Закон за публичните финанси, който се прилага за първи път т.г. Той предвижда на 30 септември правителството, което и да е то, да направи отчет по същите елементи, по които е приет закона за бюджета за 2013 г., което не прави нито един министър на финансите след Муравей Радев, каза проф. Вучева.