​Нов шок! EVN съди България за над 1 млрд. лв., Орешарски крил делото една година

България трябва да бъде готова за нова газова криза

EVN е завела дело срещу България в Арбитражния съд в Париж за над 1 млрд лв. Най-парадоксалното е, че и служебното и предишното правителство мълчат по скандалната тема. Ако този иск бъде признат, това ще нанесе нов удар на обществото, а гражданите чрез увеличаване на сметките за ток ще трябва да платят тази сума. Това обяви по Нова ТВ Мартин Димитров от Реформаторския блок. То посочи, че е отправил питане до министъра на финансите, защо това дело е крито толкова време.

Според Еленко Божков, бивш член на НЕК делото е за неизпълнени инвестиционни намерения от държавата. Става дума за договорки между приватизатор и регулатор. 2013 това дело е заведено. Държавата им е гарантирала нереална печалба и те сега си я търсят. Съдят ни за системни финансови загуби от инвестиционни разходи, които не им се признават в края на година, уточни още Божков. Според него допустимото вдигане на цената на тока е в размер на 7,5% за да се компенсират загубите на НЕК, а останалите 2,5% които се искат от дружествата не са реални.

Мартин Димитров бе категоричен, че за загубите на НЕК, които сега трябва да се избиват чрез цената на тока вина имат проекти като „Белене”, които са корупционни и неефективни. Димитров предупреди, че България трябва да бъде готова за газова криза. Хранилището в Чирен трябва да бъде заредено. Действията на Русия са непредвидими.