След изборите токът скача с 10% - Честито!

ДКЕВР предлага поредното увеличение на общата цена на тока от 1 октомври да е в размер на 9.79%. Предложението на работната група на регулатора ще бъде разгледано на открито заседание и на обществено обсъждане на 25 септември.

За клиентите на ЧЕЗ ДКЕВР предвижда цената на дневната електроенергия да се повиши с 9,97%, а нощната - с 9,84%. За клиентите на EVN повишението ще е съответно с 9,70 и 9,35 на сто, а за Енерго-Про - с 9,80 и 9,51 на сто. Средното увеличение на общата цена за битови клиенти според предложението на ДКЕВР ще е с 9,79%.

Увеличава се с 8,98 процента така наречената цена "задължения към обществото", в която се калкулира зелена енергия, енергията, изкупувана по задължителните договори, както и електроенергията, произвеждана от топлофикациите. Ето защо поскъпване има и за небитовите клиенти, присъединени на средно и високо напрежение, които са на свободния пазар. За тях поскъпването е съответно с 2,2 и 1,6%.

Предвижда се и увеличение с 9,83% на цената, на която НЕК продава енергия на крайните снабдители. Чрез предвижданите увеличения приходите на НЕК ще бъдат повишени с близо 200 млн. лв. Средната цена за достъп и разпределение е увеличена с 8,9%, за да могат разпределителните дружества да обезпечат нормалното функциониране на мрежата, е мотивирано още предложението на регулатора за поскъпване на тока.