Иван Генов: Тръгвам си от АЕЦ, няма връщане назад

За хората, които вземат решения, АЕЦ е само три букви

„Причината за махането ми като шеф на АЕЦ “Козлодуй” е, че съм Иван Генов. Не съм политическо лице, не членувам в политическа партия. Аз съм експерт". Това каза в интервю за БНР бившият вече изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй" Иван Генов.

Припомняме, че късно снощи стана ясно, че с решение на Българския енергиен холдинг Генов е освободен от поста. Формалната причина e намаляване състава на борда на директорите на ядрената централа от петима на трима членове. На неговото място е назначен Димитър Ангелов. Тази рокада повтаря ситуацията от 2009 година, когато след управлението на тройната коалиция, ГЕРБ смени Иван Генов с Димитър Ангелов.

„Това е атомна централа. За съжаление това не могат да го разберат хората, които взимат политически решения на високо ниво. За тях АЕЦ „Козлодуй" е три главни букви и нищо друго. Не е добре за централата, че за последните 10 години са сменени 8 пъти директорите ", подчерта Генов.

Той сподели, че за него няма значение отстраняването му, защото е бил сигурен, че това ще стане. Той е категоричен, че е крайно време да помисли за себе си и за здравето си. Този път си тръгвам за последно, отсече Генов.

Генов предположи, че вероятно оценката за работата му е лоша, за да му предлагат да напусне поста на изпълнителен директор. Никой обаче не му е казвал това директно. По думите му няма откъде да излезе тази причина.

По думите му доста дни са правени опити да бъде взето това решение. Накрая тези, които са искали да бъде взето, са успели. Иван Генов обясни, че вчера е уточнено с изпълнителния директор на БЕХ, че няма да продължат да работят заедно. Било му предложено да бъде член на борд, а изпълнителен директор да бъде друг.

„Явно тези, които натискат БЕХ да бъда сменен, не се интересуват от аргументи", коментира Иван Генов и добави, че е доволен от свършената от него работа.