Шампиони сме в Европа като нередовни платци

Българите са едни от най-нередовните платци в Европа. Това показват данните от ежегодното проучване на EOS Group за 2014 г. „Навици за плащане в Европа“. Нашата страна, заедно с Румъния, се нарежда в дъното на класацията по редовни разплащания, съобщават авторите на проучването. Изследването е направено през пролетта на 2014 г. сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.

Бизнес клиентите се оказват значително по-нередовни от крайните потребители - те имат 28 на сто просрочени фактури спрямо 20 на сто от крайните потребители. Подобна е тенденцията в Европа като цяло, показва изследването, смята Райна Миткова – председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

Традиционно изследването отчита, че финансовата дисциплина в западната част на континента е по-добра от тази на изток: 78% от фактурите в Западна Европа и 72% от тези в Източна се плащат навреме. Най-стриктна е финансовата дисциплина в Германия (83% редовни плащания), докато България и Румъния са в другия край на класацията по този показател със 70% плащания в срок. Забавените фактури са 19% за Западна Европа и 23% за Източна, а съответно 3 и 5% от задълженията се считат от компаниите за несъбираеми.

Плащанията в България се забавят с два дни повече при средно 27 дни за цяла Европа. В България най-голям е делът на просрочените и отписани вземания при компаниите в сферата на търговията (37 на сто), следвани от сектора на услугите (30 на сто), предаде БТА. Основната причина за забава на плащанията е най-вече липсата на “кеш”, следвана от невъзможност за банково финансиране и на достъп до еврофондове, каза Райна Миткова. Бизнесът у нас става все по-скептичен за финансовата култура на длъжниците. Докато миналата година около 15 процента от представителите на фирмите са заявявали, че са песимисти за навременното плащане по фактурите, сега 24 на сто от тях смятат, че ще има просрочия по техните вземания.