Родните емигранти вкарали половин милиард евро в икономиката ни

75,5 млн. евро през юли са изпратили на близки и роднини българите, които живеят зад граница. В същото време се наблюдава спад при чуждестранните инвестиции. Общо от началото на годината в местната икономика са привлечени средства на обща стойност 825.3 млн. евро, или 2% от БВП.

75,5 млн. евро през юли са изпратили на близки и роднини българите, които живеят зад граница. През същия месец в страната са влезли 74 млн. евро чуждестранни инвестиции, става ясно от статистика на БНБ. Тенденцията се доближава до тази от юли. От институцията напомнят, че реалните средства са дори повече, защото в случа се отчитат само банковите преводи

Общо от началото на годината в местната икономика са привлечени средства на обща стойност 825.3 млн. евро, или 2% от БВП. Повечето от парите идват от офшорни дестинации като Холандия (368.4 млн. евро) и Британските Вирджински острови (66.2 млн. евро). От Австрия са привлечени 116.9 млн. евро, а най-големите отрицателни потоци от началото на годината са към Люксембург (-30.2 млн. евро), посочва "Капитал daily".

В края на миналия месец основната част на привлечените в страната средства от чужбина е под формата на т.нар. друг капитал – категория, в която БНБ класифицира предоставените от чуждестранните компании вътрешнофирмени заеми за дъщерните им дружества в България. От началото на годината общият им обем е 623.5 млн. евро, или с 31.1 млн. евро повече спрямо месец по-рано.

В същото време статистиката сочи, че вложенията в дялов капитал от началото на 2014 г. са осезаемо по-ниски спрямо година по-рано. За периода януари - юли 2014 г. те са едва 107.9 млн. евро в сравнение с 560.4 млн. евро по неревизирани данни за същия период на миналата година. За първите 7 месеца на годината българите зад граница са изпратили общо 519.9 млн. евро.