Бачковският манастир излиза на борсата – ще продава зарзават

Досега реколтата се е използвала само за зимнина. За бори конкуренцията на пазара, игуменът е наел специален агроном

Бачковския манастир излиза на пазара за плодове и зеленчуци. „Стига сме варили само компоти и ракия! Започваме зеленчукопроизводство и ще продаваме на пазара”. Това обяви игуменът на манастира Дядо Симон си назначи дипломиран агроном на щат, който ще е основният двигател на начинанието.

Ръководителят на Бачковския манастир обясни, че стопанството наброява 215 декара и трябва да печелим от стопанството, обясни игуменът – то включва лозе и около 3000 овощни дървета – сливи, круши, дюли.

„Досега използвахме продукцията само за зимнина, тъй като от 365 дни в годината 200 са пости, а изхранваме 50 човека персонал”, аргументира начинанието си дядо Симон. Идеята му е манастирът да стане сериозен земеделски производител, а с печалбата от продукцията да се самоиздържа, защото разходите му за година са около 90 000 лв.

В момента той пише проект и ще търси пари и за цялостно почистване и възстановяване на стенописите в църквата, което ще глътне около половин милион. Предстои съгласуване с дирекцията за паметници на културата и Светия синод.