​Чака ни скок на цената на тока, БСП обвини Петър Чобанов и Данчо Ментата

EVN плаши със спиране на електрическата енергия, ако системата за пренос не се подържа

Ако не се повиши цената на тока има опасност от спирането му, поради аварии и лоша поддръжка на системата. Това обяви по Нова ТВ Калина Трифонова член на УС на EVN. Вчера електроразпределителното дружество обяви, че искат цената на тока да скочи с над 17%. Трифонова обясни, че одобрените им инвестиции за година с в размер на 58 млн лв., но анализите им показват, че за инвестиции, за подмяна на кабели и поддържане на трасето са необходими 130-140 млн. годишно.

Ако не се поддържа темпът на инвестиции ще започнат тежки аварии и може да останем без ток. Ние в момента работим с минимални инвестиции, всяка печалба се реинвестира. Искаме експертен дебат, а от регулатора, ни дават за сега до 7% увеличение, посочи Трифонова.

Таско Ерменков от БСП е категоричен, че нямат основание за повишение на тока. Според него около 7% поскъпване на тока е реално и е в интерес на НЕК, но другите пари EVN си ги искат за себе си. Ерменков обвини бившия финансов министър Петър Чобанов и бившият шеф на бюджетната комисия Йордан Цонев, известен като Ментата, че имат вина при правенето на бюджета.

Те наложиха една такса, която съда отмени и сега трябва да се връщат надвзетите от нея пари. Така цената на тока се връща на нивата на миналата година, посочи Ерменков.

Валентин Николов от ГЕРБ припомни в студиото, че са предупреждавали, че формирането на електрическата енергия става непрозрачно.

Резервите, които намери управлението на БСП, доведе до стотици милиони загуби за НЕК, а сега компанията прави по 80 млн. загуби на месец. Нашият анализ показва, че ще има увеличение на тока и то няма да е малко. До това доведе политиката на правителството на Орешарски. Ние искаме цените на тока да са прозрачни и хората да знаят как се получават.