Свързани с ДПС животновъди – най-субсидирани за последната година

Фирми на животновъди, свързани с ДПС са най – субсидираните с европейските и национални земеделски помощи за последната година, става ясно от официалната статистика

Фирми на животновъди, свързани с ДПС, са най – субсидираните с европейските и национални земеделски помощи за последната година. Това показва справката по Закона за достъп до обществена информация за 20-те компании, които за последния сезон са получили най-големи суми от бюджета по програмата за животновъдство, пише "Капитал Daily".

За последната кампания разпределените средства са за близо 110 млн. лв, които се разпределят по различни схеми за подпомагане на крави, биволи, овце, кози и др. Получателите на средствата годишно около 30 хил., които отглеждат над 950 хил. животни.

Трети в класацията по усвоени субсидии за отглеждането на животни е от пловдивско - "Комсо". Собственик на компанията е Благой Каймаканов - брат на областния управител Венцислав Каймакано, за когото се твърдеше, че е свързан с ДПС. От отчета на дружеството за 2013 г. се вижда, че една трета от приходите му са от субсидии - за отглеждани площи и за животни.

В групата на най-големите получатели на европейски субсидии е и фирмата ЕТ "Асотекс - Хамза Чакър", която е собственост на бившия зам. областен председател на ДПС в Разградска област Хамза Чакър. Компанията има кравеферма в община Кубрат, отглежда още овце, има инвестиции в зеленчукопроизводството.

Компанията "Караджа-Фаг" - Исперих, която е получила над 172 хил. лв. субсидии за животновъдство. "Караджа- Фаг" е собственост на Гюнай Хюсмен. Самият той е бил кмет на Исперих от ДПС в края на 90-те години, когато е свален от поста със скандал заради започнало разследване за злоупотреба с власт.