Ситуацията с епидемията от син език е драматична, алармира министърът на земеделието

Ситуацията с разпростанението е овладяна, но щетите са драматични, съобши министърът. Междувременно животновъди от цялата страна са внесли декларация до главния прокурор за търсене на отговорност

Ситуацията в сектор "Животновъдство" е драматична заради заболяването син език. Това заяви министърът на земеделието Васил Грудев. "Пикът на заболяването намалява, но щетите остават. Ще трябва дълги години да се борим с последствията на синия език. Конкретните действия, които предприехме, са да намалим загубите. В момента трябва да загърбим всички конфликти и с общи усилия да помогнем на животновъдите ", допълни той.

Междувременно животновъди от цялата страна са внесли декларация до главния прокурор Сотир Цацаров за бездействие срещу болестта син език, предаде "Фокус", позовавайки се на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя е подписана от над 20 декларатори.

"По повод на създалата се епидемична обстановка в страната, свързана с болестта син език по селскостопанските животни, ние, българските животновъди, Ви сезираме за престъпно, безстопанствено поведение от страна на изпълнителната власт на Република България, която за три месеца бездействие допусна неовладяване на първичното огнище на син език в град Ивайловград и към днешна дата позволи повсеместното развитие на болестта, епидемия и бедствено положение в цялата страна. Ние, българските животновъди, губим нашите животни с главоломна скорост и България рискува да остане без животни", пише в текста.

По думите на председателя на Националния говедовъден съюз и директор на Националния млечен борд Димитър Зоров щетите заради синия език ще бъдат колосални, защото България няма право да реализира живи животни. За момента са загинали около 2000 овце.

"Това ще рече, че кампанията за агнешко месо за следващата година е ликвидирана, защото след ликвидирането на огнищата, след като се констатира, че в 15-дневен срок няма нито едно заболяло животно, шест месеца след това България по регламент няма право да реализира живи животни за догодина", обясни Зоров. Очаква се скоро стопаните да бъдат компенсирани с между 150 и 200 лв.