Токът от реактора на "Уестингхаус" много скъп

Според експерт споразумението с американската енергийно компания е неизгодно за България

“На международния пазар цената за изграждане на един киловатчас ядрена мощност е около 2000 евро, а стойността, която ни предлагат от „Уестингхаус” за седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е 5300 долара за един киловатчас и това е изключително неизгодно за нас”, заяви пред Дарик Йордан Костадинов, ексдиректор на АЕЦ „Козлодуй”. Споразумението за изграждане на новия реактор в АЕЦ „Козлодуй” беше подписано с американската енергийна компания в последните дни на кабинета Орешарски.

Според Костадинов от него не става ясно дали „Уестингхаус” е инвеститор или само продавач. „Англичани, чехи и холандци се отказаха от изграждането на такъв реактор и предпочетоха европейски проект”, подчерта той. Експертът информира, че предварителното споразумение ще струва на държавата към 40 млн. долара, защото проектът не е съобразен с изискванията на Европейския съюз и тепърва трябва да се коригира. Костадинов посочи, че безопасността и издръжливосттана реактора не са от най-високо ниво.
„Големите въпроси, които поражда споразумението са два: цената на електроенергията и съдбата на отработеното гориво”, изтъкна той.