​"Козлодуй" подписва днес споразумение с "Уестингхаус"

Министър Стойнев отрича да е договаряна цена за VII реактор на атомната централа

Очаква се днес да бъде подписано акционерно споразумение между АЕЦ „Козлодуй“ и американската компания „Уестингхаус“ за строителството на 7-ми блок на централата. Това стана ясно от изявление на изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов по БНР.

Следващата стъпка е новото правителство да вземе решение за изграждането на блока. Стойността на проекта, за която ще се преговаря, е 5,3 милиарда долара. Участието в акционерното дружество ще бъде 70 % за АЕЦ „Козлодуй“ и 30 % за „Уестингхаус“.

Изплащането на заема за новата мощност ще се извършва с парите от продажбата на електроенергия от пети, шести и седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Вчера стана ясно, че на последното си заседание кабинетът в оставка наистина не е взел решение дали новият реактор ще се строи, но е одобрил каква сума ще плати България на американската компания "Уестингхаус", ако се пристъпи към строежа на VII блок. Според запознати той ще струва на държавата 5,3 милиарда долара. Днес сутринта в интервю за БНТ енергийният министър Драгомир Стойнев (БСП) отрече да е давал съгласието си за цената на реактора.

Нито Изпълнително бюро на БСП, нито парламентарната група е давала съгласие за подписване на споразумение с "Уестингхаус", обяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП Таско Ерменков. Но от около месец Пламен Орешарски не съгласува решенията на правителството в оставка с БСП.