​Драгомир Стойнев: България няма финансов ангажимент към Уестигхаус

Така оставаме ядрена сила в Европа

До 2022 г. ще бъде реализиран новият реактор на АЕЦ „Козлодуй” от Уестингхаус. Още от миналия октомври ние заявихме, че на България е необходима диверсификация в доставката на ядрено гориво. С Уестигхауз ние сме в изпълнение на европейските норми. Това обяви по БНТ икономическият министър Драгомир Стойнев. Той припомни, че американската компания строи в момента централи в Англия, САЩ и Китай.

Те предлага най-модерния реактор. Ние не сме предрешили финансовите параметри, от кого ще се взима кредитът, на каква лихва. Това ще се решава от следващия кабинет, това е в неговите ръце. Ние с това решение направихме само първа стъпка. Няма не прозрачно взето решение. Всичко зависи от следващото правителство. Трябва да има приемственост. ГЕРБ избраха Уестингхаус, ние просто продължаваме. Това споразумение влиза в сила едва когато бъде одобрено от следващото правителство. Нямаме никакви финансови ангажименти. Няма да се изхарчи и лев. Най-евтиният ток е от АЕЦ и затова този проект е изгоден за България, посочи Стойнев. Той обаче увърта и не отговори, защо правят това споразумение в последния момент и то без обща позиция на политическите сили.

Министърът бе категоричен, че няма преводи от България по „Южен поток”.

С ЕК имахме разговор и се защитихме пред тях относно минали действия. В момента не се работи по проекта, чакаме ЕК да си каже мнението и правителството да реши как ще действа, посочи Стойнев.