​Експерт: Кризата в КТБ удари и родния бизнес

Банката трябва да продължи да работи, смятат представителите на бизнеса

Кризата около Корпоративна търговска банка (КТБ) вече се отразява на бизнеса негативно. Това става ясно от позицията на Васил Велев Индустриалния, председател на Асоциацията на Капитал в България (АИКБ).

Причината според Велев е, че тази банка оперира с около 8% от паричния ресурс на гражданите и на бизнеса.

Редица проекти, които са в ход, няма да бъдат изпълнени и ще бъдат отложени, а изпълнителите им ще претърпят значителни неустойки, смята още Велев.

За някои браншове КТБ на практика е единствената възможност за обслужване на сделки, допълва той, визирайки оръжейния бизнес, и подчертава, че вече има щети, ще има и пропуснати ползи.

Велев е на мнение, че в случая важният въпрос не е за гарантирането на вложенията над 100 000 евро, а дали КТБ да продължи да работи.

По думите му бизнесът е категоричен, че банката трябва да продължи да работи, дори и за сметка на превръщане на вложенията над 100 000 евро в акции, като посочва, че такива прецеденти има в Кипър - когато парите се трансформират в капитал.

Така банката ще продължи да работи и няма да се ликвидира, да се разграбят активите й или да се продадат на безценица, категоричен е Велев. Всички ние чрез емисия нов дълг примерно да платим на вложителите техните 8 или 10% лихви, които са ги подтикнали да направят тези вложения, допълва той като опция за изход от ситуацията, която по думите му е по-добра, отколкото приемането на специален закон.

Според Велев въпреки кризата в КТБ България е финансово стабилна, като обоснова твърдението си с факта, че никой не би дал 3 милиарда заем при такава ниска лихва, ако има признаци за финансова стабилност у нас.

Според председателя на АИКБ реиндустриализацията е обективна необходимост и европейска тенденция, която ще остане приоритет на ЕС и в мандата на следващата ЕК. Ако България смени гледната си точка по този въпрос, ще допусне грешка, категоричен е Велев.