Иво Прокопиев: Сметката за КТБ - 2млрд. източени и никога няма да бъдат върнати

Поне 2 млрд. лв са източени от КТБ и никога няма да бъдат върнати. Това коментира в предаването "Неделя 150" бизнесменът Иво Прокопиев и съиздател на "Капитал" и "Дневник". Той допълни, че по личното му мнение финансовата щета, нанесена след случилото се с банката, ще бъде доста по-голяма. 90% от кредитите са дадени на фирми и свързани лица. Ако данните на прокуратурата се обърнат в пари, това означава, че около 4.9 млрд. лв. от 5.4 млрд.лв. кредитен портфейл са кредити към свързани лица, обясни Прокопиев. 

По думите му самият факт, че банката има такава голяма експозиция към фирми, които са свързани с мажоритарния собственик, е незаконен. "Когато банката кредитира фирми на собственика си, се предполага, че оценката на риска не е обективна и затова този размер е ограничен до 10% от нейния собствен капитал. В случая на КТБ става дума за са 60 - 70 млн. лв. спрямо 4.9 млрд. лв. Говорим за грубо нарушение на закона и единственият начин то да се санира е да бъде заделена огромна провизия, като така зейва гигантска капиталова дупка", каза бизнесменът, цитиран от "Дневник". 

Иво Прокопиев допълни, че е трудно да се изчисли какъв е истинският размер на капиталовата дупка, тъй като има известна пазарна индикация, но никой не разполага с достатъчно информация. Той уточни, че пазарът оценява необезпечените вземания от КТБ, които се търгуват на международните капиталови пазари, на 40% от тяхната номинална стойност.

"Издадените от банката облигации се търгуват в Ирландия и в момента цената е 40% за всеки сто долара номинал. Ако приложим обратно това изчисление спрямо всички необезпечени задължения на банката, виждаме, че според пазара дупката е около 2 млрд. Т.е. 2 млрд. в момента е щетата - парите, които са източени и никога няма да бъдат върнати", прогнозира Прокопиев и добави: "Личното ми мнение е, че това, което няма да бъде възстановено от цялата тази история, ще бъде доста повече".

В студиото на "Неделя 150" Иво Прокопиев влезе в спор с бившият председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Милети Младенов, който настоя, че държавата не трябва да допуска затваряне на КТБ, тъй като тя е системна банка и това ще се отрази на целия банков сектор и на икономиката като цяло. Младенов се позова на популярната максима, според която банката е "твърде голяма, за да бъде оставена на фалира".

"Информацията, която вече идва по официални източници, е за толкова голяма и плашеща капиталова дупка в КТБ, че доверието в нея няма как да бъде възстановено", опонира Прокопиев. Той настоя с КТБ да се процедира по законовия ред, за да се съхрани доверието в банковата система и в регулаторите.