ген. Танов: Неизпълнението на приходите в бюджета гони 1 млрд.

500 млн. лева по-малко приходи се очакват от постъпленията на ДДС при внос. Правителството иска с тази сума да се намали приходната част на бюджета.

„Тази актуализация няма да бъде достатъчна. Убеден съм, че до края на годината неизпълнението ще бъде между 800 млн. и 1 млрд. лева”, каза за Нова тв. бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов. „Тези системи са доста инертни и дори да се предприемат някакви действия, те дават резултати след 2-3 и повече месеци”.

По думите на Танов до момента приходите по отношение на ДДС са с 350 млн. под плана и със 100 млн. по-малко в сравнение с миналата година. Неизпълнението може да бъде наваксано до известна степен, ако служебният кабинет вземе съответни мерки. Ако това не стане, ще бъде под въпрос Бюджет 2015.

Неизпълнението на приходите означава, че няма да има пари за решаване на жизненоважни въпроси за държавата, увеличаване на дефицита или драстично съкращаване на разходи, а хората очакват подобряване на качеството на живот, посочи бившият директор на ГДБОП.