Стоян Александров за КТБ: Защо погребваме "жива" банка?

Руснаците да не бързат, има акционери от Оман, които да гарантират ресурса

Оманският фонд, който държи около 30% от капитала на КТБ, е поискал да се срещне в понеделник с управителя на БНБ Иван Искров. Това съобщи бившият банкер и министър на финансите Стоян Александров по Нова телевизия . Оманците са пратили писмена позиция, че са готови да подкрепят банката, така че ВТБ да не бързат да я купуват без пари. Защо погребваме "жива" банка? На кого е изгодно да я сготвим и да подарим без пари? Тези риторични въпроси зададе финансистът Стоян Александров към политиците, които се упражняват в банкова лексика и към управата на БНБ. 

Моите пари също са в КТБ, може през есента да не мога да платя таксите на децата си в чужбина, разкри  топбанкерът Стоян Александров.Той призна, че не е очаквал нещата да се развият така, тъй като познавал и вярвал на екипа. Аз съм назначавал Цветан Василев на работа, каза Александров.

"Удивих се с каква лекота управителят на БНБ съобщи, че може да се продаде. Това малко намирисва, че КТБ е предварително сготвена с готови купувачи. Руснаците да не бързат толкова, преди това има акционери, които трябва да си кажат думата.

КТБ не е затворена за лоши кредити, а за ликвидност, което не е толкова страшно, поясни бившият финансов министър.Банката изпадна в ликвидна криза, но това е нормално при изтеглянето на средства, обясни експертът.Има хиляди възможности пред нея и една от основните е оманският фонд да поиска увеличаване на капитала и закупуване на институцията. Правителството трябва да подаде оставка и да поеме вината си, че "проспа" събитията и прие решението на БНБ постфактум. В момента, в който видяха каква помия се излива в медиите трябваше да излязат с позиция и да успокоят народа."

"Колкото и да е голяма "дупката" в КТБ - и милиард да е , акционерите могат да намерят решение и да гарантират този ресурс", коментира критичната ситуация в КТБ финансистът.