​Заради Станишев и компания ЕК започва наказателна процедура срещу България

Заради "Южен поток" и Русия България може да бъде извадена от Европейския съюз

Европейската комисия обяви, че открива наказателна процедура срещу България заради започналото у нас изграждане на отсечката от руския газопровод „Южен поток”. Това потвърди за bTV Шантал Хюс, говорител на европейския комисар по вътрешен пазар.

Според Брюксел проектът нарушава европейското законодателство и е преди всичко в интерес на "Газпром" и Русия, заради което той трябва да бъде прекратен. Правителство има срок от един месец да отговори на официалното известие за откриването на процедурата.

ЕК е изпратила официално писмо до София, в което настоява за спирането на проекта. На практика писмото е първа фаза от наказателна процедура, уточнява Хюс.

По нейните думи Европейската енергийна стратегия, приета миналата седмица, отбелязва необходимостта новата инфраструктура в сферата на енергетиката да бъде съобразена с правилата на вътрешния пазар. "Разбираме, че българското правителство е решило да започне строежа на "Южен поток" с приоритет. Вече изразихме притесненията си за спазването на европейските правила в областта на енергетиката по отношение на този проект", допълни говорителят.

От Министерството на икономиката заявиха, че на този етап нямат официална позиция по казуса.

През уикенда директорът на „Газпром” Алексей Милер заяви, че ЕК не може да спре реализирането на проекта "Южен поток". "Никой не може да ни забрани да строим", категоричен бе той с уточнението, че догодина ще заработи морският участък на тръбата, по който ще постъпва газ в България.

Коментарът на Милер бе направен в отговор на позиция на Брюксел, че строителството на газопровода трябва да бъде замразено до постигане на пълно съответствие с европейското законодателство. По-късно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер обвърза "Южен поток" с кризата в Украйна, подчертавайки, че перспективите на проекта зависят от позицията на Русия спрямо Киев.