БГ продукти стъпват на китайския пазар

България прави постъпки за внос на млечни и месни преработени продукти в Китай, което ще има важно за нашата страна значение. Това съобщи зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров, който днес се срещна с Пу Чанченг от Националната администрация по контрол на качеството, инспекция и карантина в Пекин. 

Двамата са обсъдили сроковете за оторизация на процедурите по внос на земеделски продукти от България за Народната република.

Китай иска да внася българска царевица и люцерна за фураж. Експерти от страната на дракона са у нас от 1 септември и ще правят проверки на процеса на производство и износ на суровините от страната до 9 септември. В най-напреднал стадий са именно досиетата, касаещи износа на царевица и люцерна за фураж, произведени в България. След проверките на китайските експерти се очаква официалното становище на китайската страна.

Двамата зам.-министри се договориха сроковете за одобрение и оторизация да бъдат максимално съкратени. На срещата присъстваха посланикът на Република България в КНР г-н Пламен Шукюрлиев, зам.-изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните Антон Величков и изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев.