​След граждански бунт бургаски съд спря “устрема” на Lafka

Бургаският административен съд (БАС) на практика блокира бизнеса на Lafka в града, който изглеждаше гарантиран гласуваните в Общинския съвет промени в Наредбата за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементи на градското обзавеждане (НПОТДОДЕГО).

Поправката беше приета във вторник (22 април) и предвиждаше, на първо място, в павилионите да могат да се продават не само вестници, както беше досега, но и цигари плюс пакетирани изделия. И второ – фирма, която продава и вестници, и цигари, да може да има повече от един павилион. Изключено е обаче, ако в павилиона си продаваш само вестници, или само цигари, да придобиеш втори такъв.

Вносител на поправката е кметът на Бургас Димитър Николов, който преди три години успя да спечели изборите в морския град с рекорд – 71% от гласувалите жители на града го подкрепиха.

Заради промените в НПОТДОДЕГО Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас (АЗДСБ) внесе жалба в Бургаския административен съд. Жалбата беше уважена от съда, който отмени два члена от наредбата и обяви за нищожни още два.

Освен това БАС принуждава Община-Бургас да заплати 10 лева на АЗДСБ, което на практика се счита за морално обезщетение, коментират юристи.

Решението може да бъде обжалвано в двуседмичен срок пред Върховния административен съд (ВАС).