​ГЕРБ и управляващите си разменят критики заради спрени еврофондове

Наложените санкции от Брюксел засягат 87 общини и държавни ведомства

Наложените финансови корекции на общините заради блокираните плащания по оперативна програма "Околна среда" от Брюксел в края на 2013 г. стана повод за поредния спор между управляващи и опозиция.

Става дума за санкции в размер на 180 млн. лв., които са наложени на 87 общини и държавни ведомства - национални паркове и изпълнителни агенции на подчинение на ведомството на министър Искра Михайлова, както и на самото министерство.

От ГЕРБ са на мнение, че има политически мотив при налагането на санкциите. Аргументите им са, че не са спазени нормативните документи, не са ясни критериите, по които са определени санкциите, за едно и също нарушение общините са санкционирани различно в зависимост от коя политическа партия е кметът. Това обявиха на пресконференция водачът на листата на ГЕРБ за евроизборите Томислав Дончев, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и бившият зам.-министър на околната среда и настоящ депутат Ивелина Василева, която отговаряше за програмата.

Не закъсня и отговорът на управляващите. Според тях, ако някои общини са мислили, че финансовите корекции са запазени само за определена група, сега разбират, че чадър няма над нито една община, няма чадър и над структурите на Министерството на околната среда, посочи министърът на околната среда Искра Михайлова след заседанието на правителството.

Според вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова трябва да се разбере, че Европейската комисия не опъва чадър над никого, независимо от партийната му принадлежност. "Сметката идва и сега правителството на Пламен Орешарски трябва да я плати, само че няма да я плати правителство, а всички българи", допълни Златанова.