​Корнелия Нинова: Търговските вериги спират да мачкат малките производители

Няма опасност заради новото антимонополно законодателство да фалират големите търговски вериги, или да напуснат страната като инвеститори. Това обяви по Нова ТВ червеният депутат Корнелия Нинова. 

Тя е категорична, че с новите правила в Закона за защита от конкуренцията е да се въведат пазарни правила и да има равенство между малките и големите производители.

Търговските вериги карат малките производители да намаляват цената. Примерно при определена цена от 1 лв. за един хляб, те плащат 70 стотинки на производителя, друото е прихващане за веригите. Освен това веригите си слагат и надценка и продава хляба за 1,20 лв. тоест реализират марж от 50 ст. Така карат малкия производител да разваля качеството на продукцията и даже да фалира заради невъзможност да устои на тези тежки правила. Освен това веригите по 9 месеца не плащат на доставчиците, бавят им сумите, без основание. Има европейска директива и български закон, който ги задължава за 60 дни да се разплатят, посочи Нинова. Според нея големите вериги карат малките доставчици да плащат 18 такси. Най-безумната от тях е такса за боулинг турнири, такса за отпечатване на торбички на магазини и др. Има и коректни вериги.

Освен икономически и имаме и политически аргументи, записали сме въвеждането на тези правила в предизборната си програма, коментира още Нинова.