​Червен депутат брани проекта “Белене”, бил най-напредналият

От опозицията пък са сигурни, че проектът няма да се случи

"Ние сме държава, която има ниско потребление на електроенергия, бедно население, нямаме развито селско стопанство. Ако искаме да останем такава, може да се върнем по-назад - да извадим файтоните и впрегатните волове и да орем с тях. Ако искаме да се върнем към промишлено земеделие, ще ни трябват помпени станции. Ако искаме да се развиваме, ни трябва електричество".

Така депутатът от БСП и председателят на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев защити позицията си, че АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена.

Според него проектът е „съвсем реален" и е „най-напредналият".

"Ще направим всичко възможно "Белене" да го има", каза още той.

"Ясно е, че проектът няма да стане. Цялото това е "кука", хвърлена преди изборите, за да се хванат на нея всички шарани", заяви от своя страна бившият зам.-министър на икономиката Валентин Николов и шеф на АЕЦ "Козлодуй", който сега е  депутат от ГЕРБ.

ГЕРБ е за развитие на ядрената енергия и "никога не е бягал от това нещо", каза още Николов, а Куюмджиев му отговори, че това е "шизофренно поведение".

"Ако не се стартира сега проектът "Белене", ще изтече срокът на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и това ще го забави сериозно", категоричен бе Николов.

"Липсата на инвеститор, и течащият анализ, който се изготвя от български специалисти и който не струвал нищо на държавата, са предпоставките за забавяне на проекта", според Куюмджиев.