БЕХ обяви война на фотоволтаиците

Българският енергиен холдинг иска да доведе до фалит сектора на зелената енергия в България и отправя предложение, което е дискриминационно и представлява правен и икономически абсурд. БЕХ се опитва да манипулира и изнася неверни твърдения за сектора, поради което ние настояваме за пълен международен одит на дружеството, както и дъщерните му НЕК и ЕСО.

Това е позицията на Българската фотоволтаична асоциация във връзка с писмото на БЕХ до Народното събрание, в което холдингът предлага въвеждането на данък от 30% на производителите на зелена енергия, средствата от който да бъдат използвани за покриване на дефицитите в НЕК.

„Уверени сме, че това предложение на БЕХ не е възможно да бъде официална позиция на българското правителство, тъй като то противоречи на обявените намерения за ефективни решения за развитие на българската енергетика и подобряване на бизнес климата и икономическата среда, както и категорично и многократно обявените приоритети на Европейския съюз по отношение развитието на зелена икономика", посочи председателят на Управителния съвет на БФА Меглена Русенова.

Асоциацията настоява за международен одит на БЕХ, който трябва да препоръча мерки за негово преструктуриране. Русенова бе категорична, че холдинга трябва да бъде закрит, като се позова и на конкретен извод и препоръка на Световната банка от май 2013 година. Докладите на СБ, както и на Европейската комисия трябва да бъдат „настолна книга"при вземането на решения за реформи в държавния енергиен холдинг, настоява Русенова.

Според нея без реална реформа в БЕХ няма никакъв начин да се стабилизира състоянието на българската енергетика. Отказът от реформи означава отказ от модернизация на сектора и отказ от световните тенденции, категорична бе Русенова. Пример за отказът от реформи е спирането от страна на дъщерните на БЕХ дружества НЕК и ЕСО на старта на балансиращия пазар.

„През юли тази година ДКЕВР прие правила за търговия, които поставиха пазарния принцип в основната на българската енергетика", припомни тя и допълни, че тези правила ясно са показали европейския път, по който регулаторът иска да зададе развитието на енергетиката у нас. Като добър пример председателят на БФА, посочи че тези правила са дали основание на ЕК да спре една от няколкото наказателни процедури, които се водят срещу страната ни.

„Пазарната основа ще осветли скрити процеси в държавната енергетика", категорична бе Русенова. Според нея именно желанието това да не се случи е причина за усилията на БЕХ да забави балансиращия пазар.

Според БФА категорично не са верни твърденията, чеБългария вече е преизпълнила плана, според който до 2020 година трябва да е включила 20.8% зелена енергия в енергийния микс. Към момента сме включили около 16% и за да изпълним плана са необходими още милиарди инвестиции, обяви Иво Иванов от УС на БФА. Той нарече „голяма манипулация" тези твърдения и подчерта нуждата от нови инвестиции в сектора, които могат да се случат само, ако държавата гарантира сигурност и устойчива среда. „Виждаме трайна и примитивна манипулация на факти, които целят формират политики", обобщи Иванов и още веднъж настоя за международен одит.

Идеята на БЕХ категорично не е обсъждана с БФА и очаква воденето на каквито и да е разговори да се основа наконкретна визия за отрасъла, за това какво ще се прави в дългосрочна перспектива в сектора, как ще се реформира държавната енергетика и кога ще стартира балансиращия пазар.

Прилагането на предложения на БЕХ биха довели до фалит сектора, категорична бе Русенова. Не отговаря на истината и посоченото в писмото на холдинга по отношение на опит с подобен данък в други държави.

„Този модел е правно и икономически абсурден. Да се въведе данък на частни дружества, приходите от който да отиват в държавно дружество с цел покриване на негови дефицити е абсурд не само в Европа, но и в целия свят", категоричен бе Владимир Аличков от БФА.

Според него примерите за подобен международен опит са извадени от контекст и не са обяснени от БЕХ. В повечето изброени държави има подобни данъци, но те са много по-малки и касаят целия сектор, а не само ВЕИ, а всички участници в системата.

Изключенията според Аличков са държави с монопол на държавни дружества като Чехия и Гърция, където също се въвеждат рестрикции, но не с цел решение на проблема, а с цел покриване на дефицити в самите държавни структури. Когато търсим реформа в сектор, който има проблеми, би трябвало дапочерпим опит от държави, където той е напреднал и стабилен като Германия, Франция и Австрия, настоя Русенова.

БФА очаква официална позиция на българското правителство, за да сподели какви биха били бъдещите действия на асоциацията, завърши тя.