​САЩ и ЕС одобриха строителството на Южен газов коридор, който ще заобиколи Русия

Съветът подчертава важността на интерконектора Гърция- България

САЩ и ЕС одобриха строителството на Южен газов коридор, който ще осигури доставки на газ от Азербайджан за страните от Евросъюза, заобикаляйки Русия, се казва в съвместното изявление на Съвета по енергетика САЩ-ЕС, което се проведе във Вашингтон. Заседанието беше ръководено от американския държавен секретар Джон Кери и комисарят по външна политика на ЕС Федерика Могерини.

"Съветът твърдо подкрепя изграждането на Южния газов коридор, включително строителството на Трансадриатическия тръбопровод  (ТАР), и подчертава важността на интерконектора Гърция- България, както и строителството на терминал за втечнен природен газ в Хърватия", се казва в официалното съобщение.

САЩ и ЕС ще продължат да работят за диверсификация на доставките на природен газ в ЕС и подчертава, че е "недопустимо енергията да бъде използвана като политическо оръжие".

Южният газов коридор е един от  приоритетните проекти на ЕС за доставка и транспортиране на 10 млрд куб. м азербайджански газ от Каспийския регион през Грузия и Турция в Европа, като е предвидено увеличение на обемите до  20 млрд. куб. м.